Vitaminer til børn

Mange børn er kræsne og som forældre er det let at blive urolig over at barnet ikke får de vitaminer og mineraler det behøver for at kunne vokse. Der findes mange sjove kosttilskud for børn som kan være værd at prøve mens barnet langsomt lærer at spise flere forskellige fødevarer. Man skal tænke på at ADI for børn ikke er det samme som hos voksne for de forskellige vitaminer og mineraler. Det er derfor vigtigt at købe tabletter tilpasset til børn og ikke give dem kosttilskud til voksne.

Ved fødselen gives de nyfødte ofte en K-vitamin sprøjte. Dette er for at undgå blødninger hos barnet. Barnets tarm er i princippet sterilt ved fødselen og har derfor ikke nogen bakterier som kan tilgodese behovet for K-vitamin.

I de nordiske lande er det mørkt store dele af året og behovet for D-vitamin er svært at tilgodese både for store og små. Det anbefales at børn som er født til normal tid gives D-dråber fra 2 ugers alderen til de fylder 2 år, 10 mikrogram/dag. For børn der er født for tidligt gælder andre anbefalinger. Børn med mørkere hud som lever i Danmark eller børn som går med fuldt dækkende tøj i barndommen bør fortsætte med dråberne i længere tid. Man kan evt. vælge at bytte til D-vitamin piller når børnene bliver større og risikoen for at pillerne sætter sig fast i halsen er meget lille.

I tiden som foster samler barnet jern til sig. I de første 6 måneder efter barnet er født er disse depoter i kombination med moderens mælk nok for at tilgodese barnets jernbehov. Ved 6 måneders alderen begynder depoterne at blive tømte og jernet som barnet får i sig fra modermælken og evt. fast føde rækker ikke til at tilgodese behovet. Det anbefales at børn fra og med 6 måneders alderen til de er 1 år får tilskud i form af jerndråber, ca. 8 mg/dag. Vær opmærksom på at der er andre anbefalinger, hvis barnet får modermælkserstatning med jern tilsat.