Kvinders vitaminbehov

Jernmangel er normalt forekommende hos gravide og fertile kvinder. Jern er en vigtig bestanddel i hæmoglobin som findes i vores røde blodlegemer. Ved graviditet øges mængden af blod i kroppen og dermed også mængden af hæmoglobin. Dette gør at en gravid kvinde har større behov for jern. Menstruerende kvinder har også behov for et større indtag af jern på grund af blødninger. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle gravide kvinder at indtage 40-50 mg ferrojern fra og med den 10. graviditetsuge frem til graviditeten er afsluttet. En del oplever dog at de får bivirkninger i form af hård mave ved indtag af jerntabletter. Et tip er da at prøve Kräuterblut eller hemojern som efter sigende er mere skånsom for maven.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også alle kvinder at begynde at spise 400 mikrogram folsyre helst 1 måned inden planlagt graviditet og til 3 måneder ind i graviditeten. Dette er for at mindske risikoen for at barnet får rygmarvsbrok.  Det er under graviditeten svært at få tilstrækkeligt med folsyre udelukkende gennem kosten.

Du bør også som gravid tænke på at få en del kalk, både for dig og dit barns skelets skyld.  Kalk findes frem for alt i mælkeprodukter så hvis du ved med dig selv at du er dårlig til f.eks. at få drukket nok mælk så kan det være en god ide at supplere med kalktabletter gerne i kombination med D-vitamin.

Hvis du synes det er vanskeligt at holde styr på alle de forskellige vitaminer og mineraler du har brug for som gravid så findes der kosttilskud for gravide der indeholder alt det du har brug for under graviditeten.