B-vitamin

Der findes flere forskellige typer af B-vitamin og de har forskellige anvendelsesområder i kroppen. Man troede først at det var et og samme vitamin, men har senere konstateret at det drejer sig om ikke mindre end 8 forskellige stoffer. Her kommer lidt information om et par af de B-vitamintyper der findes:

B9 hedder også folsyre og har en betydelig rolle ved graviditet. Folsyre kræves for bl.a. celledelning og ved mangel på dette under graviditeten så øges risikoen for at barnet får det som kaldes rygmarvsbrok. Gravide kvinder anbefales derfor at indtage ekstra folsyre under graviditeten.

Du finder folsyre naturligt i linser, bønner, forskellige kålsorter og bær m.m.

B12, Kobalamin, har stor betydning for dannelsen af nye celler. Ved mangel på dette vitamin ses frem for alt nedsatte mængde røde blodlegemer, såkaldt anæmi. Man kan også ved sværere tilfælde se nerveskader ved B12 mangel. Oftest tager det vældigt lang tid inden symptomer på B12-mangel viser sig da B12 lagres i leveren samt genanvendes.

B12 findes naturligt i overvejende animalske fødevarer. Veganere bør være ekstra opmærksomme på at få B12 enten via B12 berigede mælkeprodukter, æg eller via kosttilskud.